joi, 5 iulie 2018

Calculatorul de buzunar - Invenția revoluționară a secolului XX



Incendiile care au măturat în octombrie 2017 Valea Napa din California au distrus 7.000 de case, au luat 43 de vieți si au incinerat o piesă importantă din istoria industriei computerelor. Arhivele pionierilor tehnologici William Hewlett și David Packard (fondatorii HP) au fost mistuite incendii, iar între pierderi a fost "un memo vechi de zeci de ani în care Hewlett propune proiectarea unui calculator care să se poată fi purtat în buzunar".

Garajul în care a fost înființată firma HP este cunoscut sub numele de "Locul de naștere al Silicon Valley", iar succesul firmei a fost probabil construit datorită calculatoarelor sale. Asta înseamnă ca întreaga revoluție tehnologică își datorează existența unei umile mașini de calcul.

În epoca noastră calculatoarele au fost integrate în smartphon-uri, dar cu mult timp în urmă calculatoarele de buzunar au fost vectorii tehnologiei de vârf.

CÂTEVA CIFRE 


 11.901,63 $: Este prețul (ajustat cu rata inflației) al primului calculator Sharp de birou pe bază de tranzistori construit în serie și lansat în Japonia în anul 1964.
15 milioane: este numărul de calculatoare vândute în anul 1973.
9: Este numărul de ani pe care a trecut până când producătorul japonez de calculatoare Sharp a redus greutate calculatorul cu tranzistoare de 25 kg la dimensiunile unui calculator de buzunar cu ecran LCD.

SCURT ISTORIC

Primul război tehnologic

Calculatorul de buzunar a pus bazele multor tehnologii de care dispunem astăzi, cipuri semiconductoare, circuite integrate și ecrane LCD. De asemenea au prefigurat războaiele tehnologice de astăzi: induse de presiunea neîntreruptă pentru ca produsele să devină din ce în ce mai mici și mai puternice.

La sfârșitul anilor '60 și începutul anilor '70, mărci cum ar fi Texas Instruments, Intel, Hewlett-Packard, Sharp, Casio și Canon s-au lansat într-o competiție tehnologică, astfel încât dimensiunile și prețurile calculatoarelor s-au diminuat de la an la an, în timp ce caracteristicile lor s-au înmulțit .

"Calculatorul electronic de buzunar a fost prima instanță a unui nou fenomen din lumea electronicii; acela a unui produs, anterior necunoscut publicului, care ulterior a devenit indispensabil în ciclul de viață familiar", scrie Nigel Tout în eseul său dedicat calculatoarelor și publicat pe site-ul VintageCalculators.com. Este un ciclu pe care multe alte dispozitive, în special smartphone-urile, continuă să-l urmeze.

CRONOLOGIE

Din antichitate: Deși originea sa exactă este necunoscută, ABACUL a fost folosit înaintea cifrelor arabe și este încă utilizat și astăzi.

1623: Prima mașină de calculare mecanică este creată în Germania, din care doar schițele au supraviețuit astăzi.

1891: William S. Burroughs prouce unul dintre primele calculatoare cu imprimare.

1943: Primul calculator mecanic portabil, Curta, a fost inventat de Curt Herzstark sub presiunea amenințării că va fi executat de către naziști în lagărul de la Buchenwald unde fusese închis. Rămâne în uz până în anii 170.

1961: sunt produse primele calculatoare electronice de birou. Sunt mari, grele și se bazează pe tuburi vidate.

1970: Calculatoarele de buzunar au o creștere exponențială după lansarea primului caculator Busicom HANDY-LE, primul dispozitiv complet portabil, alimentat de la baterie și având afișaj cu LED-uri.

1972: O adevărată explozie a calculatoarelor de buzunar! Printre versiunile notabile se numără primul calculator științific de buzunar, Hewlett-Packard HP35 și elegantul Sinclair Executive.

1978: Este lansat primul calculator alimentat cu energie solară (Teal Photon) și primul calculator de dimensiunea unui card de credit (Casio Mini Card LC-78).

1980: Primul calculator portabil, Sharp PC-1211 / Tandy TRS80 PC-1, este lansat. Avea o tastatură completă QWERTY și rula limbajul de programare BASIC.

ȘI TOTUȘI NU ESTE VIITORUL PE CARE L-AM VISAT


Poate că cel mai bun lucru pe care îl putem spune despre calculatoarele de până acum a este faptul că ele erau rareori supuse unor bug-uri. De curând, ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai simplă caracteristică din arsenalului sistemului iOS a clacat. ”Dacă ați actualizat sistemul de operare al iPhone-ului dvs. la iOS 11, încercați acest lucru: mergeți la aplicația calculatorului și tastați rapid 1 + 2 + 3. Probabil că nu veți obține 6 ani ", raportează Mike Murphy de la Quartz. Cea mai recentă actualizare nu pare să fi rezolvat problema, ceea ce ne face să ne punem întrebarea dacă nu ne vom întoarce la arhaicul TI-84 în curând.

LA SFÂRȘIT UITĂ-TE LA ASTA!



Asuka Kamimura poate introduce cifrele într-un calculator cu o viteză de nouă apăsări de taste pe secundă, tastând următoarea cifră înainte ca prima cea anterioară să fie afișată. Japonezii iau foarte în serios chiar și banalul calculator de birou.

Sursa: qz.com

Niciun comentariu: