duminică, 22 iulie 2018

Putin și Trump s-au înțeles și nu prea! SUA respinge ideea Rusiei pentru referendum în estul Ucrainei

© EPA Ucraina acuză Rusia că trimite trupe și înarmează separatiștii din Est
Portalul de știri MS News  care a preluat o știre BBC, informează că la summitul din Finlanda, printre problemele discutate de cei doi președinți a fost și cea despre criza din Ucraina. Informațiile primite de mass-media spun că președintele Putin a propus organizarea unui referendum în Donbas pentru rezolvarea conflictului, dar Moscova nu a comentat în mod public acest lucru. Cei doi lideri au purtat discuții doar cu interpreții și au dat doar câteva detalii despre problemele discutate.


Statele Unite ale Americii au respins vineri o propunere venită din partea Rusiei pentru un referendum care va avea loc pentru a decide soarta teritoriilo din estul Ucrainei. Americanii au argumentat că acest referendum nu ar fi legitim deoarece zona nu se află sub controlul guvernul ucrainian. Propunerea a apărut luni, în urma summitului președintelui american Donald Trump cu președintele rus Vladimir Putin, la Helsinki în Finlanda. "Administrația nu intenționează să susțină un referendum în estul Ucrainei", a declarat Garrett Marquis, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe. El a adăugat: "A organiza un așa-numit referendum într-o parte a Ucrainei care nu este sub controlul guvernului nu ar avea nici o legitimitate".

Ulterior a apărut o altă informație bombă chiar pe site-ul Departamentului Apărării în care se spune că SUA acordă Ucrainei 200 de milioane de dolari pentru a-și consolida capabilitățile de apărare. Statele Unite au declarat că au oferit Kievului mai mult de 1 miliard de dolari în sprijinul apărării începând din anul 2014. Acest ajutor reafirmă relația de conlucrare în domeniul apărării de lungă durată dintre Statele Unite și Ucraina. Fondurile sunt destinate pentru înzestrarea cu echipamente, pentru a sprijini programele de formare continuă și nevoile operaționale, inclusiv capacitățile de comandă și control ale Ucrainei, pentru a implementa sisteme de comunicațiile sigure, a crește mobilitatea militară, viziunea pe timp de noapte și tratamentul medical militar.

Cooperarea în materie de securitate se bazează pe recent adoptata Lege privind securitatea națională a Ucrainei. Această lege, care oferă un cadru legislativ pentru alinierea arhitecturii securității naționale a Ucrainei la principiile euro-atlantice, reprezintă un pas important spre asigurarea obiectivului Ucrainei de a atinge interoperabilitatea NATO. Punerea în aplicare a acestor reforme va susține capacitatea Ucrainei de a-și apăra integritatea teritorială. Acest lucru va asigura faptul că Ucraina va rămâne o țară liberă și democrată. O cronologie pentru livrarea echipamentelor va fi stabilită ulterior.

Cel mai recent anunț al Pentagonului vine la câteva zile după summit-ul președintelui american Donald Trump cu Vladimir Putin, care a provocat critici dure din partea parlamentarilor americani de rang înalt, care i-au reproșat lui Trump că este prea indulgent cu liderul rus.
© BBC Harta Ucrainei cu teritoriile controlate de separatiști
Rusia a anexat peninsula Crimeea aparținând Ucrainei în anul 2014 și de atunci ține partea separatiștilor din estul țării. Mai mult de 10.000 de persoane au fost ucise în conflictul din estul regiunilor Donetsk și Luhansk, care sunt cunoscute în mod colectiv ca Donbas. Moscova neagă trimiterea trupelor sale și furnizarea de arme separatiștilor, dar admite că "voluntarii" ruși ajută rebelii.

Niciun comentariu: