marți, 3 iulie 2018

Cresc tensiunile între super-puteri! SUA a efectuat un test crucial cu ”bombe nucleare”

Foto: Daily Express - Getty Images

Daily Express informează că SUA a finalizat cu succes un test de calificare a bombardierului nuclear B61-12, ca parte a unui proiect ambițios de 1.200 de miliarde de dolari aprobat de președintele american Donald Trump, pentru a combate amenințarea țărilor pe care le cataloghează "puteri revizioniste", precum China și Rusia .

Forțele aeriene, împreună cu Departamentului Energiei Naționale și Administrația de Securitate Nucleară (NNSA), au efectuat testele la începutul lunii iunie în Nevada, potrivit unui comunicat de presă publicat săptămâna trecută vineri.

Testele cu bombă fac parte din "Programul de prelungire a vieții aeronavei B61-12", cel mai puternic bombardier nuclear invizibil de care dispune SUA și are drept scop "renovarea, reutilizarea sau înlocuirea tuturor componentelor nucleare și nenucleare ale bombardierului", precum și prelungirea duratei de exploatare a B61 cu cel puțin 20 de ani.

În revista "Nuclear Posture Review", publicată în ianuarie de către Departamentul Apărării, Pentagonul a subliniat necesitatea modernizării triadei sale nucleare pe fondul amenințărilor care provin din partea puterilor revizioniste precum China și Rusia. În articol se spune că: "Rusia și China urmăresc căile și mijloacele asimetrice pentru a contracara capabilitățile convenționale ale SUA, crescând astfel riscul de calcul greșit și potențialul de confruntare militară cu Statele Unite, aliații și partenerii săi. Rusia și-a demonstrat disponibilitatea de a folosi forța pentru a modifica harta Europei și a impune voința vecinilor săi, susținută de amenințarea că va folosi prima arma nucleară atât implicit cât și explicit".

Pe lângă modernizarea bombardierelor nucleare  B61-12 sau B-2A Spirit, SUA intenționează, de asemenea, să facă aceste bombe compatibile cu avioanele de vânătoare F-35 Lightning II de generația a cincea. Odată ce bomba va fi finalizată, Pentagonul intenționează să o desfășoare la bazele militare din Germania, Italia, Belgia, Olanda și Turcia. Fostul președinte Barack Obama a autorizat programul de modernizare nucleară în timp ce era în funcție la Casa Albă. Donald Trump l-a revizuit apoi într-un proiect ambițios de 30 de ani, care ar costa cel puțin 1.200 de miliarde de dolari pentru a fi finalizat.

În jur de 800 de miliarde de dolari vor fi cheltuite pentru menținerea forțelor nucleare tactice, în timp ce aproximativ 400 de miliarde de dolari vor fi cheltuite pentru modernizarea lor. Ultimul test din Nevada a fost al treilea dintr-o serie care va fi finalizată pe parcursul următorilor trei ani.

Generalul de brigadă Michael Lutton, Administratorul Adjunct al NNSA pentru aplicații militare, a declarat: "Aceste teste de calificare demonstreaza ca designul B61-12 îndeplinește cerințele sistemului și ilustrează progresul continuu al programului de extindere a vieții B61-12 pentru a îndeplini cerințele naționale de securitate. Realizarea este de asemenea o dovadă a dedicație de care dă dovadă forța noastră de muncă și a parteneriatului durabil între NNSA și forțele aeriene ale SUA".

Bomba gravitațională originală a bombardierului B61 a fost coloana vertebrală a arsenalului nuclear al Forțelor Aeriene, împreună cu rachetele balistice intercontinentale desfășurate fie în silozuri, fie pe submarine sau la sol. Ea a fost desfășurată atât la Forțele Aeriene ale SUA dar și în bazele NATO, fiind în serviciu de aproape 50 de ani, "făcând-o cea mai veche și mai versatilă armă din stocul de arme nucleare american".

Niciun comentariu: