marți, 24 iulie 2018

INFERNUL din Grecia: 50 MORȚI și 150 de răniți în cel mai distrugător incendiu de lângă Atena

Cel puțin 50 de persoane au fost ucise și mai mult de 150 au fost rănite după ce un incendiu distrugător a cuprins un mic oraș de lângă Atena

Daily Express informează că flăcări uriașe au prins familii cu copii în timp ce acestea încercau să fugă din calea dezastrului. Focul a lovit Mati, o localitate situată la circa 30 de km est de capitala grecească, luni după-amiază și este cel mai grav incendiu din această țară după cel din Peninsula Peloponez care a fost devastată în august 2007, ucigând zeci de persoane.

Oamenii s-au înghesuit spre mare, în timp ce focul s-a apropiat de țărm. Sute au fost salvate după ce au reușit să ajungă la bărci, dar alții au fost blocați de fumul gros și flăcările mistuitoare găsindu-și sfârșitul.
Stare de urgență în Grecia după ce incendiile au cuprins împrejurimile Atenei Foto: Getty Images - REUTERS
Nikos Economopoulos, șeful Crucii Roșii din Greciei, a declarat pentru Skai TV: "Am fost informat de un salvator că a văzut o imagine șocantă cu 26 de persoane strâns înghesuite pe o limbă de pământ la 30 de metri de plajă. Au încercat să găsească un traseu de evacuare, dar, din nefericire, acești oameni și copiii lor nu au făcut-o la timp".

Un martor a declarat de asemenea pentru Reuters că a văzut mai multe corpuri carbonizate în zonă. Primul ministru, Alexis Tsipras și-a scurtat vizita în Bosnia din cauza crizei. El a spus: "Vom face tot ceea ce este uman posibil să controlăm incendiul. Sunt îngrijorat de focarele simultane atât la est, cât și la vest de Attica". El a spus că mai mult de 600 de pompieri și 300 de vehicule luptă pentru a stinge incendiile. Autoritățile regionale grecești au declarat stare de urgență în părțile de est și de vest ale Atenei, deoarece incendiile ațâțate de vânturi au izbucnit în pădurile de pini și orașele de pe litoral.

Guvernatorul regional Rena Dourou a decretat starea de urgență în Attica de vest și de est. Autobuze, cisterne cu apă și mașini sunt puse la dispoziția autorităților pentru a ajuta la lupta împotriva incendiilor. Sunt investigate și rapoartele potrivit cărora aproximativ 10 turiști au dispărut în timp ce navigau pe o barcă pentru a scăpa.

Grecia a cerut asistență Uniunii Europene și a declarat că Cipru s-a oferit să trimită pompieri care să lupte împotriva incendiilor, în timp ce Spania s-a oferit să contribuie cu avioane capabile să arunce tone de apă peste flăcări. Cauza incendiului este în prezent necunoscută, dar o iarnă uscată a creat condițiile propice pentru declanșarea acestui dezastru.

Bilanț provizoriu cel puțin 50 de morți și 150 de răniți


Potrivit Reuters, una dintre cele mai tinere victime a fost un bebeluș  în vârstă de șase luni care a decedat după ce a inhalat fum. În total, gărzile de coastă și alte nave au salvat 696 de persoane care au fugit de pe plajă cu bărcile, ridicând alte 19 persoane de pe mare.
Persoane salvate din infernul declanșat de incendii Foto: Getty Images
Luni, autoritățile grecești au cerut locuitorilor unui oraș de coastă din vestul Atenei să-și evacueze casele amenințate de foc, au forțat închiderea unei autostrăzi și au oprit legăturile de tren. Nori de fum acoperă cerul Atenei. Incendiile de pădure sunt destul de des întâlnite în Grecia, care are iernile relativ uscate, fapt care contribuie la crearea condițiilor ideale pentru aprinderea acestora pe perioada verii. Cauza ultimelor incendii este în prezent necunoscută.

Niciun comentariu: