luni, 9 iulie 2018

Va fi copilul meu următorul salvat? Clipe cumplite pentru părinții celor opt copii rămași în peșteră

Cei opt băieți rămași în peșteră și urmează a fi salvați - Foto: Daily Mail
Aceștia așteaptă cu sufletul la gură să vadă dacă băieții vor fi salvați, după ce primii patru, cei mai slăbiți, au fost aduși la suprafață în viață.


Daily Mail informează că misiunea de salvare care urmărește scoaterea celorlalți opt membri ai echipei de fotbal captivi de două săptămâni într-o peșteră din Tailanda și a antrenorului lor, a intrat în cea de a doua zi. O echipă de scafandri intenționează să scoată  încă patru din cei opt copii rămași în peșteră, aflați în stare mai precară,  în timp ce ultimii, cei mai apți din punct de vedere fizic și antrenorul lor vor trebui să aștepte până mai târziu în această săptămână.

Părinții care așteaptă la intrarea în peșteră, dintre care mulți au stat de veghe timp de 24 de ore, în ciuda ploilor de peste noapte, acuză faptul că încă nu li se spune "nimic" despre cei patru băieți care urmează să iasă din peșteră. Astăzi, scafandrii au început să introducă noi rezervoare de oxigen de-a lungul galeriilor din subteran, ca parte a pregătirilor pentru a repeta misiunea care a dus la salvarea celor patru băieți ieri.
Etapele salvării copiilor din peșteră - Foto: Daily Mail
Ei au intrat din nou în peșteră pentru a-și croi drum spre copiii rămași și antrenorul lor de 25 de ani, dar nu se știe când vor reuși să se întoarcă la suprafață. Aceiași 12 scafandri vor conduce operațiunea de astăzi, deoarece cunosc tunelurile și știu cum să efectueze procedura de salvare. "Lucrăm continuu peste noapte", a declarat o sursă guvernamentală de la Chiang Rai pentru Agenția France Press luni dimineață, cerând anonimatul și confirmând că nu a avut loc decât o pauză în timpul operațiunilor de extracție.
Etapele salvării copiilor din peșteră - Foto: Daily Mail
"Încă mai aștept aici la peșteră, ținând pumnii fiului meu și rugându-mă ca să fie printre cei care vor fi salvați astăzi", a declarat pentru AFP Supaluk Sompiengjai, mama lui Pheeraphat - cunoscut sub porecla de "Noapte". Opt dintre părinți sunt încă în așteptare. Niciunul dintre ei nu a fost informați de mersul operațiunii, dar sunt "fericiți" la perspectiva de a-și vedea din nou copiii.

Duminică, după o misiune de trei ore și o jumătate, condusă de o echipă de scufundători și experți britanici, au fost scoși în siguranță la suprafață patru copii, după ce aceștia au petrecut 15 zile în închisoarea lor subterană. Purtând măști speciale pe toată fața, alimentate de tuburile cu oxigen purtate de salvatori, aceștia au parcurs kilometri de tuneluri subacvatice inundate cu apă amestecată cu noroi, a declarat un scufundător de elită tailandez. În cele din urmă, când au apărut la lumina zilei, băieții au fost îmbrățișați de salvatorii britanici înainte de a fi transportați la spital.

Vorbind la Bangkok, Ministrul de Interne Anupong Paojinda a declarat că cei patru extrași din peșteră "sunt bine și în siguranță", fiind sub supravegherea medicilor. Primul băiat a fost Monhkhol Boonpiam, în vârstă de 13 ani, al doilea băiat, Prajak Sutham, al treilea Nattawoot Thakamsai, un băiat de 14 ani care suferă de astm bronșic și a cărui părinți au pierdut deja o fiică bolnavă de cancer. Ultimul salvat a fost  Pipat Bodhu, de 15 ani, care nici măcar nu făcea parte din echipă, dar a venit cu ea, fiind bun prieten cu portarul.

Ceilalți opt tineri jucători și antrenorul lor de 25 de ani al echipei de fotbal ”Mistreții” au fost obligați să rămână în peșteră, captivi la o adâncime de aproape 1 km  până astăzi. Comandanții au întrerupt misiunea peste noapte pentru a completa proviziile de oxigen și pentru a oferi salvatorilor o pauză. Dar ei rămân într-un "război cu apa și timpul", amenințați de ploile torențiale ale musonilor care au inundat peștera Tham Luang, din jungla deluroasă din nordul Tailandei și care amenință să inunde din nou peștera, aceștia având la dispoziție acum doar o fereastră de trei zile înainte ca peștera să fie inundată și mai mult.

Niciun comentariu: