miercuri, 4 iulie 2018

VIDEO: Un fake news cât China, care l-a și promovat a fost demistificat

Pistolul laser al personajului Han Solo din celebrul film Star Wars 


De curând pistolul laser al personajului Han Solo protagonistul celebrului film Star Wars  a fost vândut cu 550.000 dolari la o licitație din Los Angeles. Mulți dintre noi au copilărit trăgând cu o copie de jucărie a acestei arme. Această fascinație a armelor laser s-a înrădăcinat în conștiința publică. O armă futuristă la care visează toate armatele lumii. Dar la fel cum mașinile încă nu zboară, nici armele laser nu vor fi prea curând o realitate palpabilă.


Dar, potrivit publicației ”South China Morning Post”, armata chineză a dezvoltat modelul ZKZM-500, o armă cu laser atât de puternic încât acesta (se presupune) că poate "carboniza instantaneu" pielea de la un kilometru distanță. Sună înfricoșător? Ar trebui. Și totuși există un motiv pentru care această armă cel mai probabil, nu există. Fizic este practic imposibil.

Un articol publicat pe site-ul Big Think demantelează această știre. Realist, numai bateria ar trebui să cântărească câteva sute de kilograme pentru a furniza energia necesară pentru a trage un fascicul laser fierbinte la o distanță de un kilometru.  Mai sunt câteva legi ale fizicii care intră în această ecuație, dar asta nu prea contează pentru propaganda chinezească. Nu există nici un fel de laser alimentat de o baterie litiu-ion pe care o persoană ar putea să-l transporte și să fie capabil să producă tipul de căldură descris, în plus să tragă la o distanță de 800 de metri.

Asta din cauza atenuării. Laserele, spre deosebire de gloanțe, se împrăștie pe măsură ce progresează, energia lor devenind din ce în ce mai slabă. Atenuarea nu este sesizabilă pentru câțiva zeci de metri. Dar când vorbim de 800 m, în aer sau în apă, fasciculul laser își va diminua dramatic puterea sa inițială. Desigur, există lasere care pot trage de pe Pământ în spațiu și invers, dar nu pentru a prăji subiecți umani; tot ce contează este că un număr de fotoni vor ajunge la destinație și sunt inteligibili ca semnal. În cel mai rău caz, un laser ar putea face rău ochilor, provocând o orbire temporară sau totală în funcție de durata expunerii.

Oficialii chinezi au sugerat că această armă presupusă a fi non letală, va fi folosită la mișcările de protest ce către poliție. Dar un ofițer de poliție din Beijing a spus că ar prefera să rămână la metode mai tradiționale de control al mulțimii, cum ar fi gazele lacrimogene, gloanțele din cauciuc sau armele paralizante cu șocuri electrice. "Arsura cu laser va lăsa o cicatrice permanentă", a spus el. Ar produce o "vedere oribilă" cu un impact psihologic ce ar putea provoca panică sau să transforme un protest pașnic într-o revoltă.

Pe măsură ce Xi Jinping care a amendat Constituția chineză astfel încât să poată rămâne conducător pe viață, se poate ca cel mai probabil să fie o campanie de propagandă în care armele futuriste să fie în prim plan. Nu trebuie uitat faptul că această știre a apărut la doar o  săptămână după ce președintele Trump a lansat în public ideea înființării așa numitei "Forțe Spațială". Este o nouă fază a unui război psihologic a celor trei mari puteri, SUA , Rusia și China, care nu își ascund deloc intențiile pentru stabilirea unei noi ordini mondiale.

Unii nu s-au putut abține să nu ironizeze știrea, spunând că prototipul arată aproape exact ca arma laser folosită în celebrul film de animație SF Akira.
Akira este un film de animație, SF, de acțiune, japonez din 1988, regizat de Katsuhiro Otomo

Niciun comentariu: