luni, 2 iulie 2018

Vor veni zile negre pentru imigranții din ”ghetouri” în Danemarca

O intersecție dintr-o zonă ghetou din Danemarca - Foto: Mauricio Lima pentru The New York Times

The New York Times a publicat un articol despre noile legi dure la care vor trebui să se supună imigranții din așa numitele ”ghetouri” din Danemarca.

Când Rokhaia Naassan va naște în zilele următoare, ea și copilul ei vor intra într-o nouă categorie din perspectiva legii daneze. Pentru că locuiește într-un cartier de imigranți cu venituri scăzute catalogat de guvern ca fiind "ghetou", Rokhaia va fi ceea ce ziarele daneze numesc un "părinte din ghetou" iar nou născutul va fi un "copil din ghetou".
Familia imigrantei Rokhaia Naassan - Foto: Mauricio Lima pentru The New York Times
Începând cu vârsta de 1 an copiii "ghetoului" trebuie să fie despărțiți de familiile lor timp de cel puțin 25 de ore pe săptămână, fără a include timpul necesar pentru somn al acestora. În această perioadă se va face instruirea obligatorie în "valori daneze", inclusiv tradițiile de Crăciun și de Paști. Învățarea limbii daneze va fi de asemenea obligatorie. Nerespectarea acestor reguli ar putea duce la sistarea ajutoarelor sociale. Aceste măsuri sunt în contradicție cu drepturile de care se bucură alți cetățeni danezi care sunt liberi să aleagă dacă își vor înscrie la grădiniță copiii preșcolari până la vârsta de șase ani.

Guvernul danez va introduce un nou set de legi care să reglementeze viața din cele 25 de enclave cu venituri scăzute și majoritar musulmane, spunând că, dacă familiile nu se vor integra în mod voluntar în valorile culturale ale țării, vor trebui să fie obligate. Timp de decenii integrarea imigranților a reprezentat o provocare spinoasă pentru modelul danez, destinat să servească populații mici și omogene. Liderii își concentrează furia și neputința asupra cartierelor urbane în care imigranții, unii dintre ei plasați acolo chiar de către guvern, trăiesc în aglomerări cu rate ridicate de șomaj și violență de grup.

Descrierea de către politicieni a ghetourilor a devenit din ce în ce mai sinistră. În discursul său de Anul Nou, premierul Lars Lokke Rasmussen a avertizat că ghetourile ar putea "să-și întindă tentaculele pe străzi" prin răspândirea violenței și că din cauza ghetourilor "au apărut fisuri pe harta Danemarcei", cuvântul "integrare" fiind acum un apel sincer pentru "asimilare". Această abordare dură este încorporată în pachetul de legi pentru ”ghetouri". Din cele 22 de propuneri prezentate de guvern la începutul lunii martie, majoritatea au fost convenite de o majoritate parlamentară și mai multe vor fi supuse la vot în toamnă.

Unele sunt punitive, o măsură în discuție fiind aceea de a permite instanțelor să dubleze pedeapsa pentru anumite infracțiuni dacă sunt comise într-unul din cele 25 de cartiere clasificate drept ghetouri, pe baza veniturilor rezidenților, a statutului de angajat, a nivelului de educație, a numărului de condamnări penale și a statutului de "non-occidental". O altă măsură ar impune o pedeapsă de până la patru ani de închisoare pentru părinții imigranți care își obligă copiii să efectueze vizite îndelungate în țara lor de origine, descrise aici ca "excursii de reeducare", în acest fel anulând efortul de integrare al copiilor în comunitatea daneză. Una dintre măsurile controversate ar permite autorităților locale să-și sporească monitorizarea și supravegherea familiilor din "ghetouri".

Unele propuneri au fost respinse ca fiind prea radicale, cum ar fi cea a Partidului Popular Danez de extremă dreapta, care ar obliga "copiii ghetoului" să fie în casele lor după ora 20:00. A fost contestat și modul în care ar fi fost pusă în aplicare această propunere, Martin Henriksen, președintele comisiei de integrare a Parlamentului, sugerând cu seriozitate că tinerii din aceste zone ar putea fi echipați cu brățări electronice pentru gleznă.

Yildiz Akdogan, un social-democrat al cărui circumscripție parlamentară include Tingbjerg, o zonă clasificată ca fiind un ghetou, a declarat că Danemarca a devenit atât de insensibilă la retorica care îi vizează pe imigranți, încât nu mai înregistrează conotația negativă a cuvântului "ghetou" și ecourile sale din Germania nazistă care practica separarea evreilor. "Noi îi numim copii ghetoului, părinții ghetoului, este o nebunie", a spus doamna Akdogan. "Acesta este principalul cuvânt folosit, care este atât de periculos. Oamenii care nu cunosc istoria din Europa secolului XX, nu știu cu ce este asociat cuvântul ghetou".

Rămâne de văzut cum va rezolva Danemarca o problemă care a devenit o prioritate națională. Rămâne de văzut cum va rezolva Europa o problemă care o afectează la nivel global, într-o măsură mai mare sau mai mică. 

INTEGRARE sau ASIMILARE?

Niciun comentariu: